In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

De functie van kleur in uw interieur

Kleur is emotie. Wist u bijvoorbeeld dat warme tinten, zoals rood en oranje, een warm gevoel oproepen, terwijl koele tinten zoals blauw en groen een ruimte optisch groter maken? Hoe u een ruimte beleeft heeft dan ook grotendeels te maken met de kleuren(combinaties) die u hanteert. Wilt u een hele nieuwe look creëren in je woonruimte? Denk dan vooraf goed na over de kleuren die u wilt gebruiken. In dit blog leest u meer over de functie van kleur en hoe u hier zelf mee kan experimenteren in uw interieur.

functie van kleur 1024x640

De basis: kleurenfamilies

Voordat u een keuze maakt voor een kleur is het belangrijk dat u inzicht heeft in de verschillende kleurenfamilies. Allereerst heb je de primaire, niet-gemengde kleuren: rood, geel en blauw. Wanneer u twee primaire kleuren met elkaar mengt krijgt u de secundaire kleuren: paars, oranje en groen. En dan zijn er nog de tertiaire kleuren, die ontstaan na de menging van twee secundaire kleuren, zoals olijfgroen. Daarnaast zijn binnen alle genoemde kleuren nog ontelbare tinten. Keuze te over dus!

Het juist afstemmen van de kleuren in uw interieur (denk aan vloeren, wanden en meubels) is dus heel belangrijk om tot een interieursamenstelling te komen waar u zich fijn bij voelt. Denk hier dus goed over na, neem de tijd en laat uzelf inspireren via bijvoorbeeld kleurstalen en interieurvoorbeelden.

Hoe maak ik de juiste keuze?

Nu u bekend bent met de verschillende kleurenfamilies, is het belangrijk dat u nagaat wat voor uitstraling u wilt creëren. De meesten hebben als hoofddoel dat een huis rust moet uitstralen. Begrijpelijk, aangezien dit ook de thuishaven is na een lange dag werken. Maak hierbij gebruik van rustgevende kleuren, zoals pastelblauw en zachte blauwtinten. Ook andere pasteltinten, zoals groen, geel en wit en natuurlijke kleuren, zoals papyruswit en kwartsgrijs, werken goed. Wilt u juist sfeer toevoegen aan uw interieur? Voeg dan warme kleuren toe, zoals rood, geel, oranje en bruin. Vaak is een toevoeging van een meubel met één van deze kleuren al genoeg om het gewenste effect te creëren. Dit zorgt voor harmonie en rust.

Herhaling of diversiteit?

Kleuren moeten elkaar versterken of aanvullen. Wij raden u daarom aan om zoveel mogelijk binnen dezelfde kleurtoon te blijven en niet meer dan drie kleurtonen te hanteren. Herhaling en consistentie van kleuren geeft rust, maar kan wel krachtig aangevuld worden met één warme of felle kleur. Twijfelt u over de kleuren die u wilt gebruiken? Laat u dan inspireren op onze website. Voor meer inspiratie en advies bent u uiteraard van harte welkom in één van onze vestigingen.

 

Meer inspiratie op doen

mexico groot sfeer svv

5 woontips om jouw huis als een thuis te laten voelen

kleurtrends najaar 2018 en kleur trends 2019 1024x640

Trends van nu en voor 2019

twee banken in de woonkamer 1024x640

Twee banken in de woonkamer

matera oker velvet 2.5s rvv sfeer

Kleurrijk industrieel

arizona cognac 3s sfeer

Onze collectie bekijken?

Bezoek een megastore en profiteer deze week nog van extra voordeel!

winkel in de buurt
4 sterren
 
13016 klanten beoordelen ons met een 4 uit 5 via Trustpilot
Sluiten
Aanbiedingen
Voorraadvoordeel
Winkels
Adviesgesprek