In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Inspiratie woonkamer: De do’s en don’ts bij het inrichten!

De tijd dat je hele woonkamer uit dezelfde soort meubilair moet bestaan is voorbij! Materiaalkeuzes spelen een steeds grotere rol binnen het interieur. Ze bepalen de sfeer in de ruimte en maken een interieur eigen. Maak daarom een goede mix van verschillende materialen en meubels om zo jouw persoonlijkheid te laten zien. De kunst zit hem hierbij in het creëren van balans. Je wil dat het, ondanks de afwisselende materialen, toch één geheel blijft. Hoe krijg je dat voor elkaar? Wij zetten de do’s en don’ts voor jou op een rij!

spacejoy 9m66c w tom unsplash

Do's:

Vijf ongeschreven regels die jou helpen bij het inrichten. Raak geinspireerd!

1. Kies één woonstijl als basis

Om eenheid te creëren in je interieur is het van belang om één woonstijl als vertrekpunt te nemen. Op deze manier kun je in de oriënterende fase heel gericht je meubilair gaan uitzoeken. Je creëert een solide basis door vanuit één woonstijl te werken. Later in het inrichtproces kun je meer elementen gaan toevoegen voor meer speelsheid en afwisseling. Benieuwd naar de verschillende woonstijlen die je als basis kunt aanhouden? Lees hier onze blog

2. Durf te combineren binnen een stijl

Een item komt sterker naar voren als het iets afwijkt van de gekozen basisstijl. Het interieur wordt daardoor spannender en krijgt een persoonlijke touch. Durf bijvoorbeeld te kiezen voor een sprankelende en felle kleur! Kleuren zoals oranje, rood of geel zijn gewaagde kleuren, maar geven een ruimte positieve energie en een warme uitstraling. 

Heb jij een kleur in gedachten, maar weet je niet hoe je die moet combineren? Bestudeer dan de kleurencirkel! Alle kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de cirkel zijn complementaire kleuren en gaan goed samen in een interieur.

3. Tegenpolen trekken elkaar aan

Wat ze vaak over de liefde zeggen, geldt ook voor je interieur. Tegenpolen versterken elkaar en worden steeds vaker gecombineerd in interieurs. Op deze manier geef je een ruimte een ietwat spannende en verfrissende look. Materialen die goed samen gaan zijn hout met steen en beton met jute. Het is van belang om de balans te vinden tussen warme en koude tinten en verschillende texturen in stof. Denk hierbij aan een houten vloer met een marmeren salontafel of een betonnen vloer met een jute vloerkleed.

4. Verschillende materialen in dezelfde kleur

Ben je bang om de rust te verstoren door veel verschillende materialen te gebruiken? Ga dan in de basis voor materialen in dezelfde kleur! Als je een grijze stenen vloer hebt, kies dan voor een grijs wollen vloerkleed voor een zachte toevoeging. Op deze manier zorg je enerzijds voor een verschil in materiaal en anderzijds voor rust in de basis. Als de basis staat, kun je altijd nog uitpakken met woonmeubels in hippe kleuren. 

Onze stockholm petrol bank is bijvoorbeeld een echte eyecatcher die door zijn groene kleur uit het interieur springt. Deze bank is leverbaar in meerdere luxe stoffen en trendy kleuren zodat hij perfect past in jouw woonkamer.

5. Creëer contrast

Het kan verleidelijk zijn om uit veiligheid dezelfde materialen met elkaar te combineren. Je wilt juist voorkomen dat je interieur alleen maar bestaat uit dezelfde type materialen. Kies daarom eerder voor een combinatie van hout, leer en staal in plaats van drie soorten hout. Je kunt ook contrast creëren door grove en fijne structuren samen te brengen. Zet een mooie natuurhouten eettafel in je kamer zoals onze Costa. Combineer deze tafel met een stoel die zachtheid uitstraalt, zoals onze Ranger. De fijne stof van deze stoel laat zich makkelijk combineren met de grove nerfaccenten in de tafel. Hoewel deze structuren in contrast staan met elkaar, werken ze juist goed samen in één ruimte.

Don'ts:

Vijf gewoontes die je beter kan vermijden. Lees ze hier!

1. Alle meubels in één keer aanschaffen

In alle enthousiasme meubels aanschaffen is erg begrijpelijk, maar niet altijd de beste optie. Het kan namelijk ten koste gaan van een goed eindresultaat. Onze tip is dan ook om stap voor stap je meubels aan te kopen. Het maken van een moodboard kan je helpen om jezelf tijdens het koopproces niet te verliezen in alle keuzemogelijkheden. Schaf eerst de belangrijkste en grootste meubelstukken aan zoals een tafel, een bank, stoelen, et cetera. Vervolgens kun je de inrichting gaan aanvullen met accessoires.

2. Ruimtes in je huis apart inrichten

Het doel bij het inrichten van een huis is veelal het creëren van het complete plaatje. Door ruimtes los van elkaar in te richten, vervaagt de woonstijl nog wel eens. Houd daarom het totaalplaatje in gedachten en kies bewust voor één stijl of kleurenpalet welke je in alle ruimtes doorvoert. De eerder benoemde ‘do’ om één woonstijl te kiezen als basis is dé oplossing om je ruimtes in elkaar over te laten vloeien. Zo sluiten alle ruimtes op elkaar aan en creëer je een harmonieus geheel.

3. Impulsaankoop

Iedereen heeft wel eens een impulsaankoop gedaan. Denk daarom van tevoren goed na of je die nieuwe kussens of stoelen wel écht nodig hebt in je huis. Ga met een duidelijk doel en een vastgesteld budget op pad als je aankopen gaat doen voor je huis. Vraag jezelf tijdens het koopproces af of het product aan je wooneisen voldoet en hoe intensief je dit product gaat gebruiken. Door jezelf deze vragen te stellen tijdens het aankoopproces verminder je de kans op een impulsaankoop.

4. Te verschillende verhoudingen

Geregeld worden er producten in huis gehaald met een verkeerd formaat. Zo trekt de grote lamp in de hoek alle aandacht naar zich toe waardoor het centrale punt van de ruimte in het niet valt. Elk meubel heeft zijn eigen rol in een ruimte en versterkt samen met andere producten het karakter van de woning. Kies bij een kleiner formaat bank daarom voor een kleiner formaat salontafel. Zo behouden beide meubels hun plekje binnen de woonkamer.

Heb je toevallig moeite met het vinden van het juiste formaat salontafel? Onze Colombo is een veelzijdige set van 3 industriële salontafels. De tafel heeft verschillende formaten die in elkaar te schuiven zijn. Dit maakt de salontafel verstelbaar voor elk formaat bank.

5. Dezelfde patronen

Door steeds dezelfde patronen terug te laten komen kan het zijn dat je interieur wat eentonig wordt. Combineer daarom verschillende kleuren en/of patronen voor een spannend effect, maar let op! Het bepalen welke kleuren en/of prints bij elkaar passen kan een opgave zijn. Daarbij is de lijn tussen spannend en druk vaak erg dun. Het moet geen circus worden. In het geval dat je twijfelt, kun je altijd twee of meerdere stalen naast elkaar leggen, dan zie je in één oogopslag of deze matchen.

Ben jij op zoek naar nieuwe meubels voor in jouw interieur? Kom gerust een keer langs bij één van onze woonwinkels en laat je inspireren. Dat onze tips je mogen helpen bij je zoektocht!

Meer inspiratie op doen

blog interieurtrends 2017 1024x628

Zo haalt u de interieurtrend van 2017 in huis

functie van kleur 1024x640

De functie van kleur in uw interieur

woonsquare cbw erkens 1024x640

Woonsquare woonwinkels: CBW-erkend

glenwood serie landscape blog

Een open kast inrichten: de 5 tips van Woonsquare!

arizona cognac 3s sfeer

Onze collectie bekijken?

Bezoek een megastore en profiteer deze week nog van extra voordeel!

winkel in de buurt
4 sterren
 
13016 klanten beoordelen ons met een 4 uit 5 via Trustpilot
Sluiten
Aanbiedingen
Voorraadvoordeel
Winkels
Adviesgesprek