In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Laag plafond optisch verhogen

Een kamer met een hoog plafond voelt luxe en ruimtelijk. Tegenwoordig moeten woonkamerplafonds minimaal 2,60 meter hoog zijn en plafonds in de slaapkamer en badkamer minimaal 2,40 meter. Als je in een wat ouder huis woont, ben je helaas niet altijd gezegend met een hoog plafond. Daarom liggen jouw plafonds wellicht lager. Met welke trucs kun je dan je plafond optisch verhogen, om toch dat ruimtelijke gevoel te creëren? Wij geven graag wat tips.

laag plafond optisch verhogen 5 hampton

Het plafond in een lichtere kleur dan de muren

Eén van de beste tips voor een optisch hoger plafond: kies een lichtere kleur voor het plafond dan voor de muren. De kleuren van je kamer spelen namelijk een belangrijke rol bij het groter laten lijken van de ruimte. Met een licht plafond wordt je blik naar boven geleid en lijkt de ruimte hoger. Een wit plafond is een veilige keuze, maar ook andere lichten kleuren kunnen een verhogend effect geven. Denk bijvoorbeeld aan crème kleuren, of pastel blauw.

Lampen voor een laag plafond

Wanneer er lampen (of andere voorwerpen) aan het plafond hangen, kan dit ervoor zorgen dat de kamer lager lijkt. Alles wat uitsteekt geeft het gevoel dat je plafond lager is dan het daadwerkelijk is. Het is daarom aan te raden om lampen te kiezen die vlak tegen het plafond aan zitten.


Kies voor inbouwspotjes om de kamer optisch op te rekken. Wanneer de verlichting ook op het plafond schijnt, zorgt dit voor een extra optische verhoging.

Gebruik lichte, rustige meubels

Zet je kamer niet te vol met drukke meubels. Vooral grote meubels, zoals een 4-zitsbank, bed of kast, kunnen een groot effect hebben op de ruimte. Kijk daarom kritisch naar wat past en wat het meubelstuk met jouw kamer doet. En ook hier geldt dat lichte tinten meewerken aan de illusie om je lage plafond te verhogen. Laat daarom zeer donkere meubels liever achterwege, maar ga voor licht hout, wit of crème tinten! Bekijk bijvoorbeeld onderstaande meubels voor jouw woning:

Kasten tot het plafond

In huis heb je uiteraard wel opbergruimte nodig. Wanneer je daarom voor hoge meubels kiest, neemt dan een (boeken)kasten die zo hoog mogelijk is! Het liefst van de vloer tot aan het plafond. Dit zorgt ervoor dat je kamer hoger lijkt. Zet bovenin de kast niet teveel spullen, maar rustige accessoires of items die je niet vaak nodig hebt.

Ramen en gordijnen: gordijnrails bovenaan muur

Grote ramen zijn erg nuttig om een lage ruimte hoger te laten lijken. Ze zorgen niet alleen voor veel licht, de kamer lijkt ook een stuk hoger door de afmetingen van de ramen zelf.
Je kunt deze truc extra aanzetten door je gordijnen zo hoog mogelijk te hangen. Plaats je gordijnrails daarom niet vlak boven het raam, maar pal onder het plafond. Daarnaast kan je de muur nog iets langer laten lijken door te gaan voor luchtige gordijnen met verticale strepen.

Hang spiegels en lijsten hoog aan de muur

Accessoires kunnen ook helpen bij het optisch verhogen van je plafond. Wanneer je spiegels of lijsten ophangt in een lage kamer, kun je deze het beste wat hoger ophangen. Hierdoor moet je namelijk omhoog kijken om deze te zien en lijkt je kamer hoger dan deze daadwerkelijk is! Zorg er daarom voor dat het midden van je spiegel of kunstwerk niet op de standaard 145 centimeter hoog hangt, maar 20-30 centimeter hoger.

Lambrisering: van donker naar licht

Door je muur van donker naar licht over te laten gaan, creëer je een optische verhoging. Dit kan uiteraard met een (houten) lambrisering, maar ook enkel met verf bereikt worden! De donkere lambrisering neemt meestal 1/3e van de muur in beslag. Maar om het plafond hoger te laten lijken, leg je deze lijn wat hoger.

Jouw lage plafond optisch verhogen?

Weet je nog niet zeker welke meubels passen bij jouw stijl én bij een kamer met een laag plafond? Wij denken graag met je mee. Maak gemakkelijk een afspraak in één van onze winkels en krijg advies van onze medewerkers.

Maak een afspraak

Meer inspiratie op doen

barbados sfeer schuin

Helemaal trendy: een Japandi interieur!

cognac-klurige-bank_blog_headerfoto_1024x640px.jpg

De cognac kleurige bank

montego sfeer

Is uw interieur al klaar voor de herfst?

wnsq1802 01 buckingham hoekbank sfeer def pink 1024x638

Romantische woonstijl

arizona cognac 3s sfeer

Onze collectie bekijken?

Bezoek een megastore en profiteer deze week nog van extra voordeel!

winkel in de buurt
4 sterren
 
13016 klanten beoordelen ons met een 4 uit 5 via Trustpilot
Sluiten
Aanbiedingen
Voorraadvoordeel
Winkels
Adviesgesprek