In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Wonen en koken in een ruimte

Veel interieurs hebben de keuken en de woonkamer in één en dezelfde ruimte. Dit is een veel voorkomende oplossing in kleine huizen of appartementen. De ruimte wordt op deze manier optimaal benut en krijgt een gezellig karakter. Het is wel handig om van te voren goed te bedenken hoe deze open ruimte ingericht kan worden. In dit blog geven wij een aantal tips om uw woon- en kookruimte in te delen, of hoe u deze kunt omtoveren tot een woonkeuken.

blog woonkeuken wonen en koken in een ruimte 2 1024x640

Kookeiland en/of bar

Als u ervan houdt om veel tijd door te brengen in de keuken, maar u niet afgezonderd wilt worden van uw gasten, dan is een woonkeuken het overwegen waard. Een woonkeuken creëert eenheid in een grote open ruimte, het verbindt het woon- met kookgedeelte. Wanneer u kiest om dit gedeelte een kookeiland of bar te plaatsen, dan brengt u een scheiding aan en krijgen beide ruimtes hun eigen functionaliteit. Een groot voordeel van deze oplossing is dat gezorgd wordt voor veel opbergruimte. De keuken oogt netjes en opgeruimd en je hebt niet direct inkijk. In vergelijking met een open keuken, waar alles in zicht staat.

Verbindende eettafel

Bij het creëren van een woonkeuken kan de eettafel een verbindende factor zijn. Wanneer u weet waar in de woning uw keuken komt te staan, dan kunt u vervolgens de eetruimte indelen. Tot slot komt het zitgedeelte in de woonkamer aan bod. Zo krijgt de eettafel een centrale positie in de ruimte en kunnen gasten hier plaatsnemen tijdens het koken. Tevens kan de eettafel fungeren als werkplek, of een sociale plaats om spelletjes te spelen. De eettafel kan direct aan het kookeiland worden geplaatst of, indien er geen kookeiland aanwezig is, centraal in de ruimte, dichtbij de keuken. Zo kan er tijdens het koken meegekeken worden, of heeft u extra zitplaatsen als er bezoek in het zitgedeelte zit.

Dezelfde interieurstijl woonkeuken

Als u gaat wonen en koken in een ruimte dan adviseren wij, om de rust en eenheid in de ruimte te behouden, overal dezelfde interieurstijl door te voeren. Dit kan bijvoorbeeld met onze complete interieurs. Zo heeft u in een klap een eettafel, kast en salontafel die bij elkaar passen. Om openheid in huis te behouden adviseren wij het om de bank niet met de rug naar de keuken te plaatsen, want dit sluit de ruimte af, maar juist in het verlengde van de keuken. Daarnaast is ook verlichting van groot belang. Stem de verlichting in de woonkamer en in de keuken op elkaar af, zoek hier een balans in zodat de keuken niet het middelpunt wordt. Hierbij is het bijvoorbeeld handig om spotjes in de keuken te hebben, deze kunt u dan na het koken dimmen.

Woonkeuken scheiden

Wanneer uw voorkeur uit gaat naar een duidelijke scheiding tussen keuken, eethoek en zitgedeelte, dan adviseren wij om de stijl van de meubels grotendeels op elkaar af te stemmen. U kunt bijvoorbeeld onderscheid maken door te kiezen voor een stenen vloer in de keuken met een houten vloer in de woonkamer. Ook door een balk aan te brengen aan het plafond, tussen keuken en woonkamer, creëert u een onderbreking in het grote geheel. Uw woonkamer kunt u ook nog verdelen door de opstelling van uw bank. Het beste advies is om de ruimte eerst uit te tekenen en te bekijken welke indeling het beste bij uw wensen en de ruimte past.

Overige tips wonen en koken in een ruimte

In een open ruimte staat alles gemakkelijk in het zicht. Belangrijk dus om voldoende opbergruimte te creëren, zowel bij het kook- als bij het zitgedeelte. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van de vaatwasser, prullenbak en andere apparaten in de keukenkastjes. Zo is alles in de keuken een strak geheel en oogt het niet rommelig. Zorg voor een goede afzuiging, aangezien in de open ruimte geen keukendeur aanwezig is die u dicht kunt trekken. Nog een tip: plaats de thermostaat niet in het gedeelte van de keuken, hier wordt het warmer tijdens het koken en heeft u de kans dat de verwarming niet aanslaat.

Er zijn opties genoeg om uw woonkeuken in te richten. Wilt u gemakkelijk alle meubels op elkaar afstemmen? Kom eens langs in een van onze vestigingen. Ontdek onze complete interieurs of bekijk onze eetsets die passen bij uw smaak.

Meer inspiratie op doen

scandinavische slaapkamer 1024x640

Een Scandinavische slaapkamer

montego sfeer

Is uw interieur al klaar voor de herfst?

scandinavische woonkamer inspiratie 1024x640

4 tips voor een Scandinavische woonkamer

maverick meubelset

Industrieel interieur: zo geef je deze woonstijl een update

arizona cognac 3s sfeer

Onze collectie bekijken?

Bezoek een megastore en profiteer deze week nog van extra voordeel!

winkel in de buurt
4 sterren
 
13016 klanten beoordelen ons met een 4 uit 5 via Trustpilot
Sluiten
Aanbiedingen
Voorraadvoordeel
Winkels
Adviesgesprek