In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Eclectisch interieur: de kunst van het combineren

Vindt u het lastig om te kiezen tussen de verschillende stijlen? Dan is de eclectische woonstijl iets voor u. Een eclectisch interieur is namelijk een mengelmoes van verschillende stijlen, veel mag, maar er zijn een paar factoren waar u rekening mee moet houden om een eclectisch interieur te krijgen. Wij vertellen u graag welke factoren dat zijn.

kingston compleet sfeer

Wat is een eclectisch interieur?

Eclectisch betekent volgens het woordenboek ‘het beste uitkiezend’. Het draait dus om uitkiezen wat u mooi vindt en dit combineren. Zoals het samenvoegen van stijlelementen uit voorgaande stijlperiodes. Sommige dingen zijn gewoon zo goed, dat deze niet veranderd hoeven te worden. Bij een eclectisch interieur draait het om oude stijl te laten herleven en hierbij uw eigen persoonlijkheid toe te voegen door creativiteit. Materialen en structuren worden met elkaar gecombineerd en een eclectisch interieur staat los van trends.

Oud en nieuw

Zoals hierboven beschreven wordt omschrijft de eclectische stijl het mixen van oud met nieuw. Dit kunt u in uw huis terug laten komen door een nieuwe eettafel in huis te plaatsen, met verschillende vintage stoelen er omheen. Of ga voor een een mooie hoekbank gecombineerd met vintage salontafel. Het gaat er bij de eclectische stijl om dat u meerdere stijlen door elkaar gebruikt, maar op een of andere manier wel bij elkaar laat passen. Dit kan bijvoorbeeld door meubels in dezelfde kleurtinten te gebruiken.

Rustige basis

Omdat het bij een eclectisch interieur draait om combineren, is het belangrijk om de basis rustig te houden. Gebruik als basis dus vooral wit of gebroken wit, zo kunt u dit makkelijk combineren met alle verschillende stijlen, kleuren en materialen. Materialen die goed bij de eclectische stijl passen zijn fluweel, leer en hout. Door de basis wit te houden voorkomt u dat het te druk wordt. Want verder kunt u alles met elkaar combineren wat u mooi vindt, van een vloerkleed met print in combinatie met kussens op de bank met patronen; tot een bedrukt dekbedovertrek met een gedecoreerde sprei.

Kunst en accessoires

Kunst is ook een belangrijke factor in een eclectisch interieur. Ook hierbij kunt u verschillende stijlen door elkaar gebruiken. Ook kunt u dit combineren met tekeningen van uw (klein)kinderen, foto’s en kaarten. Accessoires spelen een belangrijke rol in de eclectische stijl en deze geven u een goede mogelijkheid om een persoonlijke tint in uw interieur toe te voegen. Plaats bijvoorbeeld uw erfstuk of uw souvenirs van de vakantie op een centrale plek.

Kies bepaalde kleurtinten

Zoals u leest kunt u veel kanten op met eclectische stijl, maar ga niet lukraak spullen bij elkaar zetten. De kunst zit het hem in het combineren van oude, vintage en verzamelde spullen in verschillende stijlen. Een eclectisch interieur is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen en is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld een industriële salontafel willen, maar wel met de vintage bank van uw grootmoeder. U kunt dus alle kanten op, daarom adviseren wij om een aantal kleurtinten uit te kiezen die u terug laat komen. Zo creëert u ook samenhang tussen de verschillende meubelstukken.

 

Kies bij een eclectisch interieur voor een rustige basis, met een aantal pronkstukken. Accessoires maken de stijl af, maar denk ook aan de functionele basis van de meubelstukken. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld symmetrie of dezelfde structuren kunt u ervoor zorgen dat de eclectische stijl een geheel wordt en niet te druk. Kies voor meubelstukken en stijlen die u mooi vindt, met persoonlijke accessoires.

Meer inspiratie op doen

bohemian interieur hoekbank stockholm sfeer 1024x640

4 tips voor een Bohemian interieur

woonkamermeubels buiten zetten 1024x640

Zomertips: woonkamermeubels buiten zetten of beter van niet?

blog sta op stoel 1024x640

Makkelijk in en uit uw stoel met een sta-op stoel

tips voor een stijlvolle mancave hoekbank mexico 1024x640

Mancave inrichten? Vijf tips voor een stijlvolle inrichting

arizona cognac 3s sfeer

Onze collectie bekijken?

Bezoek een megastore en profiteer deze week nog van extra voordeel!

winkel in de buurt
4 sterren
 
13016 klanten beoordelen ons met een 4 uit 5 via Trustpilot
Sluiten
Aanbiedingen
Voorraadvoordeel
Winkels
Adviesgesprek