In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Hoe bepaal je de grootte van je eettafel?

Het kiezen van de juiste eettafel kan soms lastiger zijn dan je zou denken. Er zijn namelijk een aantal dingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Denk alleen al aan de vorm en de grootte van de eettafel, de ruimte waar hij komt te staan en het aantal zitplaatsen. Het is allemaal van invloed op elkaar. In deze blog vertellen we je daarom precies waar je op moet letten, zodat jij binnen no-time de ideale vorm en grootte van jouw eettafel kunt bepalen.

pasadena eettafel boekenkast sfeer[1]

Weet jij hoeveel ruimte je hebt?

Of je nu een eettafel voor 4, 6, 8, 10 of zelfs 12 personen wilt. Stap 1 voor het bepalen van de grootte van je eettafel is meten hoeveel ruimte je hebt voor je eettafel en stoelen. De ruimte meet je eenvoudig zelf op. Vervolgens zijn er een aantal handige cijfertjes die jou kunnen helpen bij het kiezen van juiste grootte én vorm van je eettafel. Komt je tafel namelijk dicht bij een muur te staan? Hou dan rekening met minimaal 60 centimeter aan ruimte om de eetkamerstoel naar achter te kunnen schuiven. Dit meet je vanaf de stoel, niet vanaf het tafelblad. Wil je vervolgens ook rond de tafel kunnen lopen zonder dat mensen op moeten staan? Reken dan nog eens 60 centimeter extra voor loopruimte.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet zoveel ruimte hebt, maar ook dan zijn er wat slimme trucjes. In het geval van een rechthoekige tafel kun je bijvoorbeeld voor een smaller tafelblad kiezen van bijvoorbeeld 80 of 90 centimeter. Ook een eetbank die je tegen de muur kunt zetten, scheelt de nodige centimeters. Deze hoef je niet naar achteren te schuiven om van tafel te gaan.

Wie neemt plaats?

De volgende stap is het bepalen van het aantal zitplaatsen. Je wil tenslotte dat iedereen van het gezin een plekje aan tafel heeft, maar wellicht heb je ook vaak extra gasten over de vloer. Bij het bepalen van de grootte van je eettafel doe je er goed aan om toch zeker 70 centimeter aan tafelruimte per persoon te rekenen. Wil je met 6 personen aan tafel zitten? Hou dan rekening met een eettafel die minimaal 220 centimeter lang is. We horen je denken: 3x70 is toch 210? Ja, dat klopt inderdaad, maar houd ook zeker rekening met de tafelpoten; net als de eetkamerstoelen die je aan je tafel zet. Ons advies is op basis van gemiddeldes, maar de keuzes die je maakt zijn net zo goed van invloed op de grootte van je eettafel. Kies je namelijk voor een royale eetkamerstoel met armleuningen zoals de Ranger stoel, dan heb je meer ruimte nodig aan tafel dan wanneer je voor een slank model zonder armleuningen kiest, zoals onze Pacific stoel.

Samengevat:

  • Laat 60 cm ruimte tussen stoel en wand
  • Creëer 60 cm extra voor loopruimte
  • Reken minimaal 70 cm tafelruimte per zitplaats

Welke vorm past het beste in jouw interieur?

Zoals je waarschijnlijk al doorhebt, kan de ruimte die je hebt in combinatie met het aantal gewenste zitplaatsen erg bepalend zijn voor de vorm die het beste bij jouw woonsituatie past. Maar jouw stijl is natuurlijk net zo belangrijk. Gelukkig zijn er tafels in allerlei vormen en formaten. Kies je voor de nog steeds populaire rechthoekige tafel zoals de Pasadena, of toch liever voor een vierkante, ronde of zelfs een trendy ovale eettafel zoals de Melbourne.

Iedere vorm heeft uiteraard zijn voor en nadelen. Zo is een ronde of vierkante tafel over het algemeen geschikter voor kleine ruimtes, maar biedt een rechthoekige tafel al snel meer zitplaatsen. De ovale eettafel is op zijn beurt weer ideaal voor smalle ruimtes en heeft een unieke vorm in vergelijking met andere meubels in huis.

Ben je er klaar voor om jouw eettafel uit te zoeken?

Weet je (ongeveer) welke grootte en vorm jouw nieuwe eettafel gaat hebben? Bekijk dan vooral eens onze collectie eettafels op de website, of kom langs in een van onze vestigingen en bekijk ze van dichtbij. Je bent van harte welkom!

Meer inspiratie op doen

bordeauxcompleetsfeer

Woonkamer ideeën: inspiratie voor het inrichten van je woonkamer

etnisch interieur woonsquare 3

Etnisch interieur: tover jouw woonkamer om met etnische woonaccessoires

blog hotel chique slaapkamer boxspring veneto sfeer schuinmatras stopper 1024x640

Uw eigen "hotel chique" slaapkamer

amante hoekbank antra sfeer schuin 02

7x inspiratie voor een luxe woonkamer

arizona cognac 3s sfeer

Onze collectie bekijken?

Bezoek een megastore en profiteer deze week nog van extra voordeel!

winkel in de buurt
4 sterren
 
13016 klanten beoordelen ons met een 4 uit 5 via Trustpilot
Sluiten
Aanbiedingen
Voorraadvoordeel
Winkels
Adviesgesprek