In het formulier zijn velden niet ingevuld, die verplicht zijn.

Woonkamer inrichten in 5 stappen

De woonkamer is één van de belangrijkste kamers in huis. Er is voldoende ruimte nodig om te kunnen eten, werken, ontspannen en gasten te verwelkomen. En dat vraagt om een praktische indeling. Maar dat is niet altijd eenvoudig!

woonkamer inrichten in 5 stappen woonsquare

Wij laten je in de volgende 5 stappen zien hoe je tot de perfecte indeling komt van jouw woonkamer.

  1. Stel een eisenpakket samen voor jouw woonkamer.
  2. Maak een plattegrond op schaal.
  3. Test verschillende inrichtingen uit.
  4. Bepaal jouw woonstijl met een moodboard.
  5. Richt je huis in met jouw favoriete meubels.

1. Stel een eisenpakket samen voor jouw woonkamer

Voor je kunt beginnen met shoppen voor jouw inrichting, is het belangrijk dat je nadenkt over wat er in de woonkamer gedaan wordt. Kijk je bijvoorbeeld graag series of lees je liever een boek? Afhankelijk van jouw wensen, kunt je de woonkamer beter inrichten met een fijne hoekbank gericht op de tv, of juist een luie stoel bij jouw ruime boekenkast!

Maak een eisenlijst voor jouw woonkamer en de allerbelangrijkste dingen die deze moet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ruimte tegen de muur voor een grote tv.
  • Voldoende stopcontacten in de buurt van jouw muziekinstallatie.
  • Veel natuurlijk licht bij de eettafel om te kunnen knutselen.
  • Voldoende opbergruimte voor jouw boeken, spelletjes of andere hobby’s.

Aan de hand van jouw eisenlijst kun je bepalen waar de ruimte aan moet voldoen en kun je gericht aan de slag met de indeling van de kamer.

2. Maak een plattegrond op schaal.

Nu je weet wat er in de woonkamer moet komen, kun je een plattegrond maken. Aan de hand hiervan kun je zien wat de sterke en minder sterke punten zijn van jouw woonkamer, en tot een ideale inrichting komen. 

Gebruik voor de plattegrond blanco of ruitjespapier, een liniaal, potlood en een gum om jouw woonkamer op schaal te tekenen. Teken de wanden, maar ook deuren, ramen, trappen, verlaagde plafonds en eventueel stopcontacten. Een prettige schaal om een plattegrond te tekenen is 1:50. 

Is tekenen niet jouw ding? Geen nood. Er bestaan meerdere gratis programma’s om online plattegronden te maken. Zo kun je met Floorplanner en Sketchup jouw woonkamer online makkelijk tekenen. Een groot voordeel is dat je dan ook jouw woonkamer in 3D kunt bekijken!

3. Test verschillende inrichtingen uit

Wanneer je een plattegrond hebt gemaakt, kun je je richten op de grote meubels die hier komen. Selecteer de belangrijkste meubels van jouw eisenlijst en verwerk deze in de plattegrond.

In een tekening kun je de meubels op een los vel tekenen en uitknippen. Daarna leg je de getekende meubels op jouw plattegrond. Zo kun je gemakkelijk schuiven met de meubels en eindeloos puzzelen.

Door jouw inrichting op schaal te maken, zie je in één oogopslag wat er mogelijk is. Het ideale formaat van jouw bank, tafel of kast is op deze manier makkelijk vastgesteld! Daarnaast kun je de plaats van de meubels bepalen. Liever de hoekbank aan de linkerkant, of toch aan de rechterkant van de kamer? Alles is gemakkelijk te testen.

4. Bepaal jouw woonstijl met een moodboard

De volgende stap is het bepalen van jouw woonstijl. Hiermee zorg je ervoor dat jouw woonkamer één geheel wordt en dat de meubels die je koopt goed bij elkaar passen. Ook dit kan zowel op papier als online.

Een moodboard maken op papier met tijdschriften
De klassieke manier van een moodboard maken, is met een stuk karton en een stapel tijdschriften. Selecteer hiervoor een aantal tijdschriften die je aanspreken en knip uit wat je mooi vindt. Plak deze gezamenlijk op het stuk karton, om zo een overzicht te krijgen van mogelijke stijlen voor jouw woonkamer.

Een moodboard maken met Pinterest
Wanneer je geen behoefte hebt aan knippen en plakken, of niet voldoende tijdschriften tot je beschikking hebt, kan het moodboard ook makkelijk gemaakt worden op Pinterest. Het voordeel is dat er op dit social media platform oneindig veel afbeeldingen beschikbaar zijn en je het moodboard altijd bij de hand hebt via de app.

Wil je eerst meer lezen over verschillende soorten woonstijlen? Eerder schreven wij hier ook blogs over.

Lees onze andere blogs

5. Richt je huis in met jouw favoriete meubels

Wanneer je de vorige stappen hebt doorlopen, kan het echte shoppen beginnen. Zoek naar meubels die passen bij jouw eisen, indeling en stijl. Let hierbij op de kleuren en materialen, om ervoor te zorgen dat de verschillende meubels goed bij elkaar passen.

Bij Woonsquare bieden we ook complete interieurs voor jouw woonkamer. Zo weet je zeker dat de kasten, bank en tafel perfect bij elkaar passen! Deze meubelen zijn meestal in verschillende maten te verkrijgen, zodat deze ook passen in jouw eisenlijst.

Bekijk complete interieurs

Heb je vragen over jouw ideale woonkamer?

Weet je nog niet zeker welk formaat bank het beste in jouw woonkamer past? Of twijfel je over een bijpassende salontafel? Wij denken graag met je mee. Maak gemakkelijk een afspraak in één van onze winkels en krijg advies van onze medewerkers.

Maak een afspraak

Meer inspiratie op doen

salontafel bij bank kiezen 1024x640

Vind de juiste salontafel bij uw bank

salamanca cognac 3 1 1 sfeer

Bank en stoel set in jouw interieur

scandinavische woonkamer inspiratie 1024x640

4 tips voor een Scandinavische woonkamer

costa

Klassieke woonstijl

arizona cognac 3s sfeer

Onze collectie bekijken?

Bezoek een megastore en profiteer deze week nog van extra voordeel!

winkel in de buurt
4 sterren
 
13016 klanten beoordelen ons met een 4 uit 5 via Trustpilot
Sluiten
Aanbiedingen
Voorraadvoordeel
Winkels
Adviesgesprek